Här är vinnarna av Hédi Frieds lärarstipendium 2024

Varje år, i samband med Förintelsens minnesdag, delar Michael A. Frieds stiftelse ut Hédi Frieds lärarstipendium till en eller flera pedagoger som med utgångspunkt i Förintelsens historia arbetar med frågor som rör grundläggande demokratiska värden med syftet att motverka främlingsfientlighet, antisemitism och rasism. 

Stiftelsen vill genom stipendiet uppmuntra pedagoger som på ett kreativt sätt stimulerar unga människor att reflektera över sin världsbild, individens eget ansvar och över konsekvenserna av antisemitism, rasism och andra icke-demokratiska ideologier.

I år har styrelsen beslutat att dela ut stipendier till Lars Berglund, Pär-Åke Lindblom och Lena Jersenius som kommer att motta stipendierna vid följande tillfällen:

  • Till Lars Berglund på Hälsinglands museum den 24 januari.

  • Till Per-Åke Lindblom på Nordmarkens skola den 31 januari.

  • Till Lena Jersenius i Stockholm den 6 februari.

Motiveringarna till årets Stipendier är:

Lars Berglund, Hälsinglands museum och Forsa folkhögskola 
Lars har under större delen av sitt yrkesliv verkat för att höja bildningsnivån och engagemanget för demokrati och samhälle hos barn och unga, ofta med utgångspunkt i Förintelsens historia.

Med sin pedagogiska förmåga och sitt driv har han varit oerhört betydelsefull för många årgångar av elever. Han har även engagerat både kommunen och civilsamhället.

Michael A. Frieds stiftelse vill på detta sätt uppmärksamma Lars Berglunds förmåga att möta elever med ett engagemang som är utöver det vanliga!

Pär-Åke Lindblom, Nordmarkens skola i Årjäng
Under lång tid har Pär-Åke arbetat med att i klassrummet lyfta frågor som rör demokrati, alla människors lika värde och farorna i antisemitism och olika former av extremism.

Med relevanta studiebesök och resor samt enskilda individers berättelser väcker han intresset hos eleverna, och får dem att reflektera och utmana sina fördomar.

Michael A. Frieds stiftelse vill på detta sätt uppmärksamma Pär-Åke Lindbloms engagemang och kreativa arbetssätt!

Lena Jersenius, Svenska kommittén mot antisemitism 
Lena är öppen, inkluderande och generös i att dela sina djupa kunskaper om Förintelsens historia. Under lång tid har hon arbetat med att fortbilda och folkbilda samt att bygga projekt som ska säkerställa att kunskapen kan bäras vidare.

Hon har varit en pionjär inom undervisning om Förintelsen. Med sin pedagogiska förmåga har hon hittat ett sätt att förmedla lärdomar som når fram.

Michael A. Frieds stiftelse vill på detta sätt uppmärksamma Lena Jersenius fortbildande insatser och oerhörda engagemang i dessa frågor!