Här är vinnarna av Hédi Frieds lärarstipendium 2022

Måndagen den 31 januari delades Hédi Frieds lärarstipendium ut till två pedagoger som med utgångspunkt i lärdomar från Förintelsens historia arbetar med frågor om tolerans, demokratiska värderingar och individens eget ansvar.

Detta år utsåg styrelsen två pristagare:

  • Magnus Granath, lärare vid Konradsbergsskolan i Stockholm

  • Björn Westerström, lärare vid St Petri skola i Malmö.

Magnus Granath

Magnus Granaths arbete mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism är ständigt närvarande i undervisningen. Han övar eleverna på att agera, ifrågasätta, kritiskt granska och hitta lösningar. Magnus är nyfiken och orädd inför att föra in nya arbetssätt och metoder i sin undervisning. Under pandemin har han tänkt om på ett kreativt sätt för att få eleverna att på andra sätt ta del av de överlevandes vittnesmål och göra undervisningen verklig. Kollegor vittnar om en förtroendeingivande och respekterad lärare med ett engagemang utöver det vanliga. Michael A. Frieds stiftelse vill på detta sätt uppmärksamma Magnus Granaths kreativa arbetssätt och engagemang!


Björn Westerström

Björns Westerströms engagemang och kunskaper i kombination med hans pedagogiska förhållningssätt i undervisning om antisemitism och dess konsekvenser bidrar till elevers intresse och tilltro till den egna förmågan att vara med och forma ett mer demokratiskt och tolerant samhälle. Han har en förmåga att variera sin undervisning och finna nya sätt att nå elever. Michael A. Frieds stiftelse vill på detta sätt uppmärksamma Björn Westerströms generositet att dela med sig av sina kunskaper samt kreativa arbetssätt!

Stipendiet delades ut vid en digital prisceremoni med kortare anföranden av tidigare statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Anna Ekström samt Steven Dahl, forskare i ämnesdidaktik.